Zaokretna klasična sobna vrata, za razliku od kliznih, zahtijevaju manevarski prostor za njihovo otvaranje i zatvaranje. Upravo radi uštede prostora mnogi se odlučuju na ugradnju kliznih vrata. Kada je riječ o takvoj vrsti vrata onda vratno krilo može biti smješteno na vanjsku stranu zida ili u sam zid (knauf kazetu).

Za ugradnju kliznih vrata koja kližu u zid potrebno je ugraditi tzv. knauf kazetu. To je struktura na koju se polaže knauf ili se obzidava i tako stvara efekt džepa u zidu. Stranice knauf kazeta su napravljene od galvaniziranog nehrđajućeg čelika i svojom povezanom strukturom prilikom promjene temperature ne širi se i ne skuplja.

Vratno krilo kliže na vodilici koja ulazi u knauf kazetu. Vodilice podržavaju različite dimenzije i težine krila te je prilikom izbora knauf kazete potrebno odrediti vrstu i težinu krila. Tako na primjer: staklo je uže, no u većini slučajeva teže od standardnih vratnih krila pa je za takvo krilo potrebna drugačija vrsta knauf kazete koja prihvaća uže krilo ali ima veću nosivost. Osim vrste krila treba obratiti pozornost i na završnu obradu zida s obzirom da za montiranje knaufa ili premazivanje žbuke zahtjeva različitu podlogu.

Brojni proizvođači nude različite knauf kazete koje lako zadovoljavaju potrebe krajnjeg dizajna i funkcionalnosti. Najprodavanije, a ujedno i najpovoljnije su kazete za jedno vratno krilo gdje je otvor za vrata obrubljen dovratnikom odnosno štokom. Za one malo istančanijeg ukusa u ponudi je i kazeta koja nakon montaže zahtjeva zidarsku obradu no onda je vidljivo isključivo krilo bez štoka. Kazete podržavaju i dvokrilne varijante sa ili bez sinkroniziranim otvaranjem ili automatskim otvaranjem. Za izuzetno velike otvore razvijene su kazete koje na svaku stranu mogu primiti i do dva klizna krila dok za zakrivljene prostore moguća je i montaža zakrivljenih varijanti.

Vrata dizajn u svojoj ponudi nudi knauf kazete talijanskog proizvođača Sipario. Cijene i detalje proizvoda možete pronaći OVDJE

A katalog laminatnih zaokretnih i kliznih laminatnih Avio, Gidea sobnih vrata predstavljenim na fotografijama pogledajte ovdje Gidea_catalogo_Avio_6lingue