Došao je trenutak kada ste se odlučili na zamjenu vaših starih i kupnju novih sobnih vrata ili pak na postojeće prazne otvore ugrađujete vrata. Izbor detalja i funkcionalnosti vrata je izuzetno velik a od kupca se zahtjeva da se snalazi u tome. U nastavku donosimo 4 osnovnih stavki koje je potrebno odrediti prilikom kupovine sobnih vrata.

1. Ispuna vrata
Dvije su vrste ispuna sobnih vrata, ona od cjevaste iverice i kartonskog saća. Najpovoljniji i najčešći izbor je ispuna od kartonskog saća. Nemojte u startu otpisati kartonsko saće jer vam zvuči kao da kupujete komad kartona. Ta ispuna je strukturirana kao pčelinje saće, u obliku šesterokuta i tako maksimalno doprinose kvaliteti ispune. Cjevasta iverica ili perforirana iverica jest ispuna koja je značajno masivnija i jače zvučne izolacije no osim pozitivnih strana zbog svoje težine potrebno je biti pažljiv prilikom montaže pa je potrebno dodati pant više kako bi krilo ostalo na mjestu.

2. Krajnja obrada
Krajnja ili završna obrada je ono što vidimo kad gledamo u vrata, kod sobnih vrata najčešće pričamo o laminatu, furniru ili laku. Za početak potrebno je definirati što točno koja obrada podrazumijeva. Lak je kemijski stvoren premaz koji se u slojevima nanosi na vratno krilo, ovisno o vrsti laka dobivamo razne efekte. Furnir je proizvod dobiven preradom drva, izrađuje se u obliku listova i utiskuje u krilo vrata, dok je laminat obloga koja se pod visokom temperaturom preša i tako spaja u jednu cjelinu sa krilom.
Furnir je najskuplja obrada, lak može biti s mat ili efektom visokog sjaja dok je laminat najpovoljnija opcija. Brojne su predrasude oko laminata no nemojte im vjerovati, kako je laminat pod visokom temperaturom utisnut u vratno krilo on se neće odlijepiti i upravo je on najotporniji na grebanje, vlagu i druga oštećenja.

3. Štokovi/dovratnici
Štokovi mogu biti skriveni ili vidljivi. Skriveni štokovi se ugrađuju u vaš otvor i preko njih je obrađen zid tako da se dobije efekt kao da ne postoje. Takvi štokovi koriste se kod skrivenih modela vrata. Kada je riječ o vidljivim štokovima, važno je znati da su oni izuzetno važan detalj prilikom odabira vrata. Postoji puno varijanta štokova koji omogućuju raznolike efekte, kao što su poravnatost s vanjske ili unutarnje strane zida. Osim navedenog, oblik štokova također varira gdje postoje zaobljenije varijante pa sve do onih pod pravim kutom. Materijal također drugačije se uklapa u interijer, ovdje govorimo o materijalima koji su isti kao i vaše krilo ili o aluminijskoj varijanti.

4. Panti/šarke/petlje
Panti se nalaze na rubnom dijelu krila i povezuju štok (dovratnik) sa vratnim krilom. Razlikujemo skrivene pante i standardne tj. vidljive, pante. Po pitanju kvalitete i izdržljivosti obje vrste su jednake kvalitete. Za standardne pante nije potrebno puno objašnjavati jer su najraširenija ali i najpovoljnija varijanta. Skrivenih panti kao što i njihov naziv kaže, kada zatvorimo vrata ne vidimo ih sa vanjske niti unutarnje strane i one u potpunosti ulaze u vratno krilo i štok (dovratnik). Obzirom da je izrada ali i montaža skrivenih panti kompleksnija, njihova cijena je ipak nešto viša.


Akcijske modele pogledajte ovdje ili posjetite nas u Showroom na adresi Selska 167, Zagreb